Jump to content
Sign in to follow this  
daviseri

Can anyone identify the problem with this reed sound?

Recommended Posts

PROBLEM RESOLVED. 

THANKS.

 

Hello, Everyone.

 

I have a Wheatstone Crane concertina that has a reed which is not firing properly.  Sounds muted and a dull buzz.

see video.  I had taken the reed out and put it tightly in the slot again.  But no luck.  Any ideas?

 

Best,

Eric

 

 

Edited by daviseri

Share this post


Link to post
Share on other sites

How did you resolve it? Others who have a similar problem might like to know.....

 

It is potentially useful to have a recording of a problem, then a solution.

 

Steve

Edited by Lofty

Share this post


Link to post
Share on other sites

My first thought is the reed frame is loose in the pan. It will not be hard to fix, it has to be one of, the frame is loose, there is something jammed in the reed, or the valve is stuck. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Certainly sounds like air slipping between the reed frame and the pan slot. If pulling the reed frame out of the slot and pressing it back in (as described in the original post) didn’t work, perhaps a shim was necessary.

 

How did you resolve it?

Share this post


Link to post
Share on other sites

loose reed frame in its slot, needs shimming or 'bushing' with paper. see concertina maintenance manual ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...